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- Artikel-Nr.: MDV4657
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Presse / Kritik
Vinous: 95-96 / 100 Punkte
"Mineral-and smoke-accented red and dark berries, candied licorice and pungent flowers on the intensely perfumed nose. Densely packed, appealingly sweet cherry, blueberry, mulberry and spicecake flavors are supported by an undercurrent of smoky minerality that provides back-end lift and cut. Shows a suave floral quality on the impressively persistent finish, which is shaped by smooth tannins. There's a deft mix of power and finesse here."
Rebsorten | Syrah Viognier |
Ausbau | Barrique |
Alkohol | 14,2 vol.% |
Allergene | enthält Sulfite |
Verschluss | Naturkork |
Erzeuger/Abfüller | SAS Mathilde & Yves Gangloff F-69420 Condrieu |
Das Weingut
Bei absoluten Insidern und Liebhabern der Weine der nördlichen Rhone hat dieses Weingut Kultstatus!
Zwar finden sich kaum Publikationen der Fachpresse und kaum einer der namhaften Weinkritiker hat das Gut auf der Liste. Das hat aber ganz einfach zwei Gründe:
1. Die Produktion ist so klein und dabei so herausragend, dass sie den Gangloffs von den Liebhabern jedes Jahr förmlich aus der Hand gerissen wird und somit gar keine Werbung nötig ist. (Auch wir bekommen leider nur eine winzige Menge zugeteilt.)
2. Die Gangloffs mögen keinen Rummel und konzentrieren sich lieber auf die Arbeit in Weinberg und Keller. Denn wegen ihrer Detailversessenheit möchten sie kaum einen Arbeitsschritt delegieren und produzieren ihre Weine in der Tat von A bis Z selbst.
Ganz behutsam haben der gebürtige Elsässer und seine Wiener Ehefrau begonnen, zunächst die Arbeit im Weinberg zu lernen und haben anfangs die geernteten Trauben an die namhaftesten Winzer verkauft. Dann erst haben sie eigene Schritte der Vinifikation gemacht und sich ständig akribisch verbessert. Heute zählen die Weine von Mathilde und Yves Gangloff zur absoluten Spitze der Region. Sie sind stets konzentriert, reich, dunkel, rauchig und dabei jederzeit voller Finesse.
Zitat j. Livingstone-Learmonth: "Yves' life was thrown into tragedy by the premature death of his beloved wife Mathilde just at the harvest time in 2011. She was in her early fifties. Mathilde was an artistic all-rounder, so suited to Yves. She sang jazz, designed soaps from grape varieties, and worked on the domaine. Friends and colleagues helped with the 2011 harvest. There is beautiful elegance in the Condrieu, a wine that has gained in dimension and depth in recent years.
The Côte-Rôties also show the domaine's trade mark finesse and stylish fruit, with the Sereine Noire capable of sound evolution: the 2015, a ***** wine from cask tasting, should live for around 25 years. With a full harvest in 2015, Yves introduced a Côte-Rôtie Côte Rozier on its own (1,500 bottles, ***** quality), wine that usually goes into La Sereine Noire. It was not made independently in 2016. Saint-Joseph red and white are now also offered, sound quality."